Website zelf bouwen of laten bouwen?

De voor- en nadelen op een rijtje

Maurice Dibbets
13-04-2019

Je start een bedrijf en wilt graag online gevonden worden, je diensten aanbieden of misschien iets verkopen? Om dit te doen heb je een website nodig, maar ga je die zelf maken of laat je een website maken door een professional? In dit blogartikel bespreken we de voor- en nadelen van beide mogelijkheden.

 

Website zelf maken

Als ondernemer heb je steeds meer mogelijkheden om zelf een website te bouwen, naast het bekende WordPress heb je ook online tools als Wix, Weebly, Squarespace en Jimdo. Voor kleine ondernemers kan het een prima optie zijn om zelf een website te maken, je kan zonder enige programmeerkennis zelf teksten en media plaatsen. Van bovengenoemde mogelijkheden biedt Wordpress de meeste opties, maar is van alle tools ook de meest lastige in gebruik.

Voordelen zelf maken:

 • Goedkoop of gratis zelf bouwen van website (je betaalt wel kosten voor hosting).
 • Zelf aanpassingen doen. Je hoeft nooit te wachten op een designer om aanpassingen te maken op de website.

Nadelen zelf maken:

 • Kan tijdrovend zijn. De online tools hebben allen een leercurve, vooral bij WordPress duurt het langer voordat je het bouwen onder de knie hebt.
 • Een website exact bouwen zoals je in gedachten hebt is vaak lastiger dan verwacht. Vanwege het feit dat de meeste online tools met vooraf gebouwde elementen werken is het vaak lastig om deze elementen exact te stylen zoals je voor ogen hebt.
 • De website ziet er vaak goedkoop en amateuristisch uit. Je loopt het risico dat bezoekers om die reden je website snel weg klikken.

Website laten maken

Als ondernemer en vooral als startende ondernemer is de kans groot dat je het ontzettend druk hebt, wil je dan je kostbare tijd opofferen om zelf een website te bouwen met het risico een slechte website als eindresultaat? Er zijn door heel Nederland voldoende zelfstandige website designers en webdesign bureaus in verschillende prijsklassen. Het is dan ook belangrijk om goed de portfolio’s te bekijken om te zien of de manier van ontwerpen en bouwen van die specifieke designer past bij de wensen die je hebt.

Voordelen laten maken:

 • Ontzorgen. Bij uitbesteding kan jij je richten op de kernactiviteiten van je onderneming.
 • Professionelere website. Website designers hebben de kennis om een goede website op te leveren. Denk hierbij niet alleen aan design, maar ook aan functionaliteiten, zoekmachineoptimalisatie en aan de gebruiksvriendelijkheid van jouw website.
 • Tijd is geld. In plaats van tijd te stoppen in het leren bouwen en bouwen van je website had je ook klanten kunnen werven of geld kunnen verdienen met andere activiteiten.
 • Support. Bij vragen of problemen kan je terecht bij je website designer. 

Nadelen laten maken:

 • De kosten. Het laten maken van een website kost geld. Je kan een website laten bouwen door een zelfstandige, of door een web-designbureau. Bij een zelfstandige of klein webdesign bureau variëren de kosten vaak van een paar honderd euro tot enkele duizenden euro’s. Bij een groot webdesign bureau beginnen de kosten bij een paar duizend euro tot + €100.000,-.
 • Doorlooptijd. Het afronden van een goede op maat gemaakte website kan enige tijd duren. De website wordt eerst ontworpen en vervolgens gebouwd. Ook ben je gebonden aan de planning van de webdesigner of het design bureau.
 • Afhankelijk. Je bent afhankelijk van de webdesigner bij het maken van aanpassingen. In sommige gevallen zul je zelf aanpassingen kunnen doen via een CMS systeem.

 

Conclusie

Wat jij zwaarder vindt wegen bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Heb je zelf veel tijd en geen budget over voor het maken van een website, dan kun je uiteraard kiezen voor het zelf bouwen van een website. Heb je geen tijd en maar een klein budget, dan zijn er websitebouwers die goedkopere websites maken op basis van een template. Heb je wat meer budget en wil je een geheel nieuw ontworpen website, zoek dan een website designer die jou kan helpen met een website op maat. Denk goed na over jouw wensen, bekijk portfolio’s en vraag informatie op. Wil je niet alleen een statische websites, maar ook functies als boekingen, online betalingen enzovoort? Vraag de website designer of hij dit kan maken.

 

Wat biedt Brandlift?

Wij bieden professionele websites aan voor ondernemers met een klein tot groot budget.

Klein budget

Voor ondernemers met een budget kleiner dan 500 euro hebben wij thema websites. Onze thema websites zijn door ons gemaakte templates. Deze templates zijn speciaal gemaakt voor een speciaal thema (bedrijfstak). Zo hebben wij een thema fotografie, diensten, salon et cetera. Het voordeel van onze thema’s ten opzichte van een template van één van de bovengenoemde online tools is dat wij jouw website geheel veranderen naar jouw huisstijl en wensen. Wij voegen extra pagina’s en functies toe indien nodig. Ons doel is om jouw website zo uniek mogelijk te maken, zo kan een website heel erg anders lijken dan een andere website van het zelfde thema. Zie voorbeeld

Groter budget

Heb je een groter budget en wil je een wat complexere website, of wil je gewoon het liefst een geheel nieuw ontwerp? Met onze dienst ‘website op maat’ontwerpen wij een geheel nieuwe website aan de hand van uw wensen en input. Wij ontwerpen de website in het programma Adobe XD, waarbij wij jouw voldoende ruimte geven om feedback aan te leveren, zodat het ontwerp voldoet aan jouw wensen voordat wij beginnen met bouwen. Vervolgens bouwen wij de website met of zonder CMS systeem.

CMS systeem

Mocht je niet geheel afhankelijk willen zijn van ons voor aanpassingen,wil je veel blogs plaatsen, of zelf producten willen toevoegen aan jouw website, dan bieden wij CMS hosting aan waarbij jij zelf aanpassingen kunt doen en CMS items zoals blogs kunt plaatsen.

Service

Brandlift verzorgt het domein, de hosting en onderhoud van de website.Onder het onderhoudt vallen wijzigingen qua tekst en media in bestaande elementen van de website, back-ups, ondersteuning CMS en add-ons. Wij zijn zowel per mail als telefonisch bereikbaar voor onze klanten.

 

Foto blog auteur

Maurice Dibbets

Eigenaar en Designer bij Brandlift

Deze website gebruikt cookies om er zeker van te zijn dat jij de beste ervaring hebt op onze website. Meer informatie
Begrepen