Pas op! domeinnaam oplichters

Hoe voorkom je fraude?

Maurice Dibbets
25-03-2019

Pas op voor domeinnaam verkopers

Een klant van Brandlift kwam met het verhaal dat hij telefonisch was benaderd door een organisatie die naar hun zeggen domein registraties controleren. Zij belden om mijn klant te waarschuwen dat iemand  zijn domein wou registreren, maar dan met een .com extensie i.p.v. het .nl domein die hij zelf in gebruik heeft. De beller gaf aan dat de gegevens van die persoon niet overeen kwamen met zijn gegevens en zij daarom deze aanvraag tijdelijk tegen hielden. Als mijn klant wilde voorkomen dat zijn domeinnaam met de .com extensie werd geregistreerd dan moest hij hem zelf registreren (uiteraard bij hun!). Als hij dit niet deed gaven zij de .com extensie vrij en zal deze in gebruik worden genomen door de andere partij.

Gelukkig heeft deze klant mij direct gebeld en het verhaal voorgelegd. Na een paar minuten googelen vond ik al snel artikelen over soortgelijke praktijken. Het zijn oplichters die zich voor doen als een controlerende organisatie. De zogenaamde 3e partij die het domein wil registeren bestaat uiteraard niet. Als iemand een .com wil registreren dan kan dat gewoon. De prijs die deze organisatie vroeg voor het domein was meer dan 10x de gebruikelijke prijs. Namen die op forums naar voren komen van soortgelijke oplichters zijn: Trademark-office, abc domeinhosting en webz nederland. Bij het zien van hun websites en het lezen van de content erop, kun je duidelijk zien dat het niet juist is en niet een organisatie betreft die lid is van SIDN (Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland).

Meer informatie over dit onderwerp:
Artikel van SIDN over dit ontwerp
Artikel Radar Avrotros over dit onderwerp

Voorkomen van fraude

Helaas komt het voor ondernemers regelmatig voor in aanraking te komen met fraudeurs, of het nu gaat om domeinnaam fraude, spookfacturen of andere vormen van fraude. Wij hebben de volgende tips voor u op een rijtje gezet om fraude te voorkomen.

Nooit overhaast beslissen over de telefoon

Of het nou gaat om een domeinnaam, een abonnement of iets anders. Beslis nooit direct aan de telefoon. Klinkt het interessant? Zeg dan dat je het eerst wil uitzoeken en bij interesse zelf terug belt.

Zoek het bedrijf altijd eerst op

Vraag naar de naam van de organisatie, bezoek hun website, bekijk forums en zoek op google, bedrijfsnaam + fraude.

Vraag een expert bij twijfel of onvoldoende kennis

Twijfel je over een aanbieding? Vraag dan iemand die er verstand van heeft.

Teken nooit stukken van voor jou onbekende partijen

Jouw handtekening kan gebruikt worden voor identiteitsfraude.

De kleine lettertjes lees deze altijd goed door

Lees de kleine letters goed door, hiermee kunt een hoop narigheid voorkomen.

Aangetekende brief

Als je per post reageert, doe dit dan per aangetekende brief.

Personeel op de hoogte brengen

Zorg ervoor dat je personeel op de hoogte is van deze en soortgelijke fraude praktijken.

Slachtoffer? wat nu?

Helaas komt het voor ondernemers regelmatig voor in aanraking te komen met fraudeurs, of het nu gaat om domeinnaam fraude, spookfacturen of andere vormen van fraude. Wij hebben de volgende tips voor u op een rijtje gezet om fraude te voorkomen.

Ben je helaas een keer overgehaald tot het akkoord gaan van een aanbieding van een organisatie dat toch fraudeurs bleken te zijn? Als slachtoffer kan je diverse stappen ondernemen.

Verzamel alle communicatie die je met de fraudeur hebt gehad, hiermee kun je jouw juridische positie ondersteunen. Denk hierbij aan e-mails, opgenomen telefoongesprekken, brieven en documenten.

Doe aangifte bij de politie ( 0900-8844 of ga naar een lokaal politiebureau), indien het domeinnaam fraude betreft, maak dan altijd een melding bij SIDN. Tot slot, maak een melding bij de Fraudehelpdesk. Zij verzamelen deze meldingen en waarschuwen anderen

Foto blog auteur

Maurice Dibbets

Eigenaar en Designer bij Brandlift

Deze website gebruikt cookies om er zeker van te zijn dat jij de beste ervaring hebt op onze website. Meer informatie
Begrepen